Digitalisering of digitale transformatie?

Miet Roelandt verduidelijkt in deze blog termen als ‘digitalisering’ en ‘digitale transformatie’ en geeft onderweg 3 tips om zelf aan de slag te gaan.
thumbnail Miet

Digitalisering of digitale transformatie?

'Digitalisering Unlocked' met Miet.

Inleiding.

De laatste tijd hoor je bijna niets anders meer: ‘hoog tijd voor digitalisering’ of ‘elk bedrijf moet digitaal transformeren met het oog op de toekomst’. Hoewel mensen en bedrijven zulke termen graag gebruiken, wordt er maar al te vaak te snel voorbijgegaan aan het verschil in definiëring en vooral hoe beide processen in verband staan met elkaar.

Gelukkig is daar Digital Comfort Provider Miet Roelandt. In onderstaande blog lees je een genuanceerde uitleg over bovenstaande kwestie én krijg je ook nog eens 3 cruciale tips mee om zelf aan de slag te gaan in jouw organisatie.

Alles draait rond digitale data.

Het verschil & verband

Laten we meteen tot de kern van de zaak komen: het digitaliseren van processen, draait in essentie om data. Door je bedrijfsprocessen te automatiseren, kan je data digitaliseren en structureren op een manier die de verschillende bedrijfsprocessen op hun beurt intelligent maken. En dan komen we in het vaarwater van wat een digitale transformatie inhoudt. 

Digitalisering is dus een cruciale stap op het pad naar digitale transformatie, een traject dat in zijn kern gaat om het toekomstgericht structureren van data over de geautomatiseerde processen. Dit stelt je vervolgens in staat om snellere en beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Maar laten we een stap terug doen.

Organische processen

De uitdaging

Misschien herken je het wel: data verborgen in Excel-bestanden of verloren in een wirwar van mappen. Processen die over de jaren heen organisch zijn gegroeid en bijgevolg niet op elkaar zijn afgestemd, vormen een veelvoorkomend probleem.

De uitdaging is dus: hoe kunnen we onze processen stroomlijnen door middel van digitalisering? Hieronder vind je enkele tips die je op weg kunnen helpen naar een succesvolle digitalisering.

3 praktische tips

De weg naar succes.

1. Betrek de mensen op de werkvloer.

Werk altijd vanuit een bottom-up benadering. De mensen die het proces kennen en uitvoeren, zullen gemotiveerd zijn als ze inspraak krijgen in de digitaliseringsstraat.

Daarnaast dienen digitale tools afgestemd te zijn op de gebruikers. Zo kan de organisatie flexibel evolueren naar een optimale werking en genieten werknemers van optimaal digitaal comfort.

2. Analyseer processen.

  • Breng de processtappen in kaart: welke actie vindt wanneer plaats, door wie en wat heeft die persoon nodig om die actie te volbrengen?
  • Documenteer welke data en documenten worden gegenereerd, en vanuit welke applicaties.
  • Breng voor elke stap de interne en externe communicatie in kaart.

3. Kies de juiste tools.

  • Welke tool komt in aanmerking voor jouw processen en sluit aan bij de behoeften van je werknemers en de ambties van jouw organisatie?
  • Waar bevindt je data zich en kan deze tool worden geïntegreerd in je bestaande werkomgeving?
  • Is de geïmplementeerde tool flexibel genoeg om mee te evolueren met toekomstige processen zonder dat de kosten opnieuw hoog oplopen?

Conclusie

Na zorgvuldige overweging en implementatie van deze stappen, ben je klaar voor de volgende fase van digitale transformatie. Digitale transformatie draait om het intelligent maken van je data, bijvoorbeeld door het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI).

Met andere woorden, je bouwt aan business intelligence waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen. Het is dus van essentieel belang om vanaf het begin de juiste koers te varen richting data-integratie, om zo je bedrijf future-proof te maken en flexibel verder te bouwen zonder beperkingen. Zo hou je zowel de interne, als de externe stakeholders van je bedrijf tevreden.

Expert Video Series

Liever kijken dan lezen?

Nog meer tips en tricks ontdekken? Bekijk dan onderstaande video!

Play Video about thumbnail Miet
Miet Roelandt

Miet Roelandt

Miet is al sinds de oprichting betrokken bij Process Delight. Haar ervaring in een breed aan functies, van taxeren van gebouwen tot het runnen van een bedrijfsrestaurant, bundelt ze bij Process Delight om klanten te helpen hun operationele efficiëntie te maximaliseren. Deze veelzijdigheid biedt een uniek perspectief op de verschillende facetten van een organisatie, wat bijdraagt aan haar vermogen om processen te begrijpen en te verbeteren.