BelOrta | Synergie dankzij co-creatie & co-leren.

Ontdek 'BELORTA Future-Proof': een project rond klantenservice, automatisering en co-creatie.

BelOrta | Synergie dankzij co-creatie & co-leren.

Ontzorgen van telers

Continu innoveren. Dat is het motto van BelOrta, en dat was van bij het begin duidelijk. Via co-creatie en co-leren starten we samen het project ‘BELORTA Future-Proof’, met als hoofddoel: zowel op de werkvloer, als vanuit het management leren hoe technologie het beste de uiteenlopende behoeften van haar gebruikers kan invullen.

Het coöperatieve BelOrta staat ten dienste van de telers om ze maximaal te onzorgen en daardoor volledig kunnen concentreren op hun primaire taken: het telen van groenten en fruit. De term ‘ontzorging’ dekt een uitgebreide lading. Het meest herkenbare deel van die lading is de logistieke ontzorging. Daarnaast tekent BelOrta ook voor alles wat bij keuringen, normen, tracering, certificaties en voedselveiligheid komt kijken. Tot slot worden heel wat administratieve taken uit handen van de telers genomen. BelOrta wil processen stroomlijnen, integreren en vereenvoudigen.

Klantprofiel: BelOrta

BelOrta is een echte coöperatie in hart en nieren – van, voor en door telers. Meer dan 1.000 telers en 400 collega’s werken hecht samen met één doel voor ogen: elke dag opnieuw topkwaliteit en -smaak in groenten en fruit bieden. 

Het 9-koppige IT-team van het bedrijf fungeert als business partner van zijn gebruikers. Samen met hen stroomlijnen ze de automatisering op weg naar een maximale ervaring van digitaal comfort.

Van suggestie tot oplossing

BelOrta is ontstaan uit verschillende fusies en overnames. Het resultaat? De IT-omgeving die telkens geïntegreerd werd in een bestaande back-end. Wat de front-end en de gebruikerservaring betreft, ook daar dient een nieuw laagje modernisering aangebracht te worden. Dat bleek ook uit een interne bevraging, onder de naam BelOrta Future-Proof, die maar liefst 324 suggesties (!) aan de oppervlakte bracht. Het ICT-team bij BelOrta ging aan de slag en zocht naar inzetbare tools vervat in hun Microsoft-abonnementen. Zo kwamen ze, na enige omweg, bij Power Apps en bij ProcessDelight terecht.

Expertise in PowerApps

ProcessDelight bouwde de voorbije jaren grondig aan hun expertise rond de verschillende Microsoft Power Tools. Concreet gaat het dan om het ontwikkelen van applicaties die perfect te integreren zijn in het ecosysteem van Office 365 of de Teams-omgeving. Kortom, het optimaliseren van herkenbare digitale werkplekken voor werknemers om het gebruiksgemak te behouden. Verlofaanvragen, projectbeheer en tijdsregistratie zijn hier enkele voorbeelden van.

Daarnaast automatiseert ProcessDelight zoveel mogelijk processen op basis van Power Automate. Het digitaal comfort van automatische processen geeft medewerkers immers de kans zich te concentreren op hun kerntaken.

PowerApps

Een mooie symbiose

BelOrta gebruikt reeds de applicaties van Office 365, Azure en Dynamics 365. Het streefdoel was dan ook om zoveel mogelijk toepassingen uit deze app-suites te gebruiken. Bij contact met ProcessDelight vermeldde de IT’ers van BelOrta trots te zijn meer dan 80% van de rijke inhoud van Office 365 te gebruiken. De resterende 20%, betreft onder meer Power Tools, iets wat ze graag samen met ons wouden ontdekken.

Hoe digitaal comfort tot stand komt? Automatiseren van processen, data- en documentenbeheer via metadata en efficiënte communicatietools. Het mooie was dat BelOrta zo’n ommeslag reeds in gang had gezet: controleurs vervingen pen en papier door QR-codes op tablets zodat de data, verzameld in een Power App, meteen op de juiste plaats terechtkomt. Daarnaast ruilden de verantwoordelijken hun Excel-sheets in voor SharePoint-lijsten waaruit ze meteen up-to-date informatie kunnen distilleren en visualiseren. De provisioning van de verschillende controles werden in de Power App BEAST (BElOrta All Systems Tools) ondergebracht. Zo kan men sneller controleroutines opstarten en uitvoeren in meerdere domeinen.

Eén gezamenlijk doel

De zin naar méér bleef niet lang uit. BelOrta had een duidelijke visie én manier van werken voor ogen. Eentje van wederzijdse input, waarbij de oplossingen zo optimaal mogelijk worden afgestemd op de noden van interne en externe gebruikers. ProcessDelight beantwoordt helemaal aan dat profiel. Via een digitaliseringstraject op maat, bundelen we onze expertise aan de reeds bestaande werkwijze en omgeving.

Co-creatie en co-leren

Cruciaal in de samenwerking, schematisch weergeven hiernaast, is het overleg tussen onze Digital Comfort Providers en het ICT-team van BelOrta. Aan de ene kant verdiepen onze developers zich al geruime tijd in Microsoft Power Apps, langs de andere kant trachten we oplossingen te creëren op mensenmaat.

Concreet resulteert dit in kennisuitwisseling, overleg rond scenario’s/ervaringen en samenwerking rond applicaties. Soms geeft ProcessDelight de aanzet, soms komt die BelOrta. In deze geest wordt geco-creeërd. De samenwerking wordt tot op heden aan beide kanten heel erg positief ervaren.